If you worked in any of these countries, you could be due a Tax Refund

Ghidul tău pentru fiscalitate și pentru returnarea impozitelor din Germania

#TaxTipsGermany #inRomana #Guides

Ultimul update in data de 11/01/2021

Introducere in procesul de returnare al taxelor din Germania

Doresti să muncesti in Germania?  

Aventurandu-te într-o altă țară este întotdeauna o experiență nouă.

Și pe măsură ce îți faci bagajele și îți iei zborul, este probabil ca sistemul de taxare din țara in care urmează să te stabilesti să fie cel mai îndepărtat lucru din mintea ta.

Dar venind într-o țară nouă este foarte important să fii la curent cu sistemul de taxare, reprezintă o importantă parte în procesul tău de acomodare.

Ca și alte sisteme de taxare, sunt multe de știut despre sistemul de taxare din Germania.

De aceea am creat un ghid de informare foarte folositor care îți arată și îți explică totul despre sistemul de taxare din Germania!  

Informatii elementare

Primul lucru foarte important referitor la sistemul de taxare din Germania este acela că orice venit avut în Germania este subiectul taxării. Totuși, la sfârșitul anului fiscal ai dreptul legal să îți returnezi o parte din taxele plătite. 

Lohnsteuer (impozit pe venit) reprezintă o treime din veniturile guvernului german si este dedus direct din salariul tău de către angajator.

Angajatorul tău, când calculează Lohnsteuer, va impozita toate veniturile tale și toate cheltuielile tale referitoare la locul tău de muncă pană la sfârșitul anului fiscal în dată de 31 Decembrie.

Poti să returnezi taxele si impozitele plătite prin depunerea unei declaratii fiscale.

Ai nevoie de ajutor în depunerea documentației pentru rambursarea impozitului german?

Aplică Аici


Venituri din alte surse, incluzând venituri din persoană fizică autorizată, venituri din chirie, , venituri din investiții, sunt acoperite și vizibile în formă fiscală Einkommensteuer.

In urmatoarele capitole, o să simplificam toate obligatiile si drepturile tale fiscale referitoare la sistemul de taxare din Germania.

Acest ghid va acoperi:

●      Câte taxe platesti?

●      Revendicarea impozitului german

●      Completarea si depunerea unei declaratii fiscale germane

●      Multe altele

Să incepem!


Capitolul 1 : Ai inceput să muncesti in Germania

Documentele tale fiscale

Două documente cu numere fiscale iti vor fi atribuite de îndată ce ajungi în Germania și începi să muncești.

1. Identifikationsnummer (de asemenea numit si Steuer ID sau Tax ID)

Acest Steuer ID (sau STEUER number) este numărul personal de identificare fiscal.

Este emis doar o singură dată și este unic, doar al tău.  Este numărul personal de identificare pentru tot restul vieții tale și îți este atribuit atunci când te înregistrează angajatorul tău. 

Acest număr de identificare va fi emis de un oficiu denumit Finanzamt (oficiu fiscal German).

Trebuie să incluzi acest Steuer ID în toate scrisorile tale către oficiul fiscal German Finanzamt (dar și în toate documentele tale referitoare la Einkommensteuer. Este creat aleatoriu si nu oferă informatii cu caracter personal.

2.  Steuernummer:

O să ai nevoie de acest Steuernummer pentru a depune o documentație la sfârșit de an fiscal pentru returnarea impozitului dacă ești angajat sau dacă este un antreprenor.

Ca să incepi o carieră de liber profesionist un numar Steuernummer  este crucial, si trebuie să aplici pentru el la oficiul fiscal local Finanzamt .

Poți să îți returnezi taxele la sfârșit de an fiscal, dar poți si să emiți factură fiscală către clienții tăi. 

Acest document arată informațiile tale cum ar fi: stare civilă, numărul de copii în întreținere sau religia ta. Acest Steuernummer este profilul tău ca și plătitor de taxe și este direct legat de numărul tău fiscal de identificare. 

Dacă la un moment dat o să te muți într-un alt oraș sau într-o altă zona a orașului în care locuiești , dacă dorești să devii o persoană fizică autorizată și nu un simplu angajat la o companie , acest numărul se poate schimbă. 

Ai nevoie neaparat de acest numar dacă incepi să devii liber profesionist.

Dacă ești o persoană fizică autorizată, numărul tău Steuernummer va fi folosit în numeroasă cazuri, când comunici cu oficiul de taxe (the Finanzamt), când plătești TVA la sfârșit de luna, când faci plata taxei comerciale lunare  sau când rambursezi impozitul la sfârșitul anului fiscal.

Dacă ai venituri doar din salar, poți să depui o declarație de returnare a impozitului anual fără acest număr de identificare fiscal. Biroul de taxe o să emită unul pentru tine de îndată ce depui documentele necesare de returnare a impozitului. Va trebuie să folosești acest număr fiscal în următorii ani când vei depune o documentație la Finanzamt pentru închiderea anului fiscal, dar nu o să mai folosești aceșt număr fiscal de identificare dacă îți schimbi adresa, dacă îți schimbi starea civilă, dacă o să ai venituri și din alte surse în afară de venitul din salar. 

Rambursarea medie a impozitului din Germania este €1020

APLICĂ PENTRU RAMBURSAREA TA

Cum o să primesc un astfel de număr?

O să primesti acest numar cand odata ai fost inregistrat pentru ( Anmeldung) in Germania.

Acest proces simplu implică inregistrarea ta la adresa unde locuiesti in Germania.

Odată ce ai fost inregistrat la oficiul de taxe local, o să primesti un document de inregistrare numit Anmeldungbescheinigung.

Orice cetățean german, sau orice persoană care locuiește în Germania este obligat să se înregistreze în termen de maxim 14 zile dacă s-a mutat într-o casă nouă sau într-un apartmament nou.

Oficiul central fiscal o să îți trimită automat acasă prin poștă ID-ul tău la noua adresă  de indata ce ai fost inregistrat , acest proces de primire a acestui ID durează până la câteva săptămâni.

Dacă iti pierzi numărul de inregistrare fiscal

Dacă ai pierdut acest număr fiscal de înregistare, nici un fel de problema, ai dreptul să obții un duplicat, oficiul fiscal te va ajuta în acest aspect. O să ai nevoie de pașaport / sau ID-ul de identificare din țara de origine pentru că acest număr să fie reemis.

Ca să te inregistrezi cand ai o adresa noua in Germania foarte simplu:

● Ia cu tine ID-ul tau 

● Ia cu tine contractul de închiriere sau mutație. Dacă o să locuiești undeva temporar cât timp îți cauți o locuința permanentă, ia cu tine o scrisoare care specifică acest lucru .

● Ia cu tine confirmarea că te-ai mutat la o nouă locuința sau completează o formă numită  Anmeldung bei einer Meldebehörde”,

● Te poti folosi de acest link  pentru mai multe informatii  

Numărul de identificare fiscal o să te ajute să depui o documentație pentru rambursarea impozitului la sfârșitul anului, sau să îți schimbi jobul.

Angajatorul tău va avea nevoie de acest ID când o să începi muncă, însă fii fără grijă angajatorul tău îți va da un timp la dispoziție să îi oferi acest număr, dacă doar ce ai ajuns în Germania.

Ai nevoie de ajutor în depunerea documentației pentru rambursarea impozitului german?

Aplică Аici

Capitolul 2. Ce tipuri de venituri din Germania sunt impozabile ?

Dobânzile, dividentele și câștigurile de capital pe acțiuni sunt supuse unei taxe unice de impozitare de 25 % plus o taxa solidară.

Câteva tipuri de venituri sunt exceptate impozitării dar sunt folosite să determine rata de impozitare, cum ar fi ajutorul de șomaj, concediu plătit de maternitate, plus anumite venituri impozitate în alte țări din cauza tratatelor de dublă impunere.

Nu contează statutul tău de rezident sau non-rezident fiscal, o să fii taxat doar pe venitul avut în Germania, venitul tău global va fi folosit doar pentru a determina rata de impozitare.


Dar de unde știu dacă sunt rezident sau non-rezident din punct de vedere fiscal?

În general, o să fii considerat rezident din punct de vedere fiscal în Germania, dacă ești înregistrat cu domiciliul în Germania 6 luni consecutiv.

Un domiciliu este o casă sau locuința deținută, închiriată de către plătitorul de taxe care are control total în folosință a acestei proprietăți. 

Un loc de ședere este stabilit dacă sunteți prezent fizic în Germania mai mult de 6 luni.

Deci cu alte cuvinte, este considerat non-rezident dacă ai petrecut și ai locuit mai puțîn de 6 luni consecutive în Germania.

O persoană non-rezident poate fi totuși considerată rezident german dacă:  

•  Cel puțin 90% din venitul său global într-un an calendaristic este subiectul taxării in Germania 

•  Sau dacă venitul din afară Germaniei într-un an calendaristic nu este mai mare de 8652 EUR în 2016, 8820 EUR în 2017, 9000 EUR în 2018 și 9409 EUR în 2020. Aceste sume vor fi reduse acolo unde este necesar și adecvat, având în vedere condițiile din țara de reședința a contribuabilului.

Oamenii de afaceri sunt considerați non-rezidenți în Germania din punct de vedere fiscal, cu excepția cazului în care locuiesc pe teritoriul Germaniei mai mult de 6 luni consecutiv (întreruperile cum ar fi weekendurile petrecute în afară Germaniei sunt exceptate).

Încă vă întrebati care este statusul de rezidență?

Dacă ești în continuare confuz referitor la statusul tău de rezidență, ne poți trimite un email la adresa info@taxback.com sau poți intra pe chat cu membrii echipei noastre la linkul următor: www.taxback.com/chat.  Ne bucuram să te ajutam si să determinam statusul tau de rezidență in Germania!

Rambursarea medie a impozitului din Germania este €1020

APLICĂ PENTRU RAMBURSAREA TA

Capitolul 3: Cât de mult impozit voi plăti în Germania?

Primii €9,409 (sau €18,818 pentru un cuplu căsătorit ) sunt exceptați taxării

Orice suma câștigată peste €9,409 este subiectul taxarii in Germania.

Ratele de impozitare

Impozitul pe venit în Germania este progresiv, începând de la 1% și crescând la 42% sau pentru veniturile foarte mari, cu 45%.

Cota de impozitare de 42% se aplică veniturilor impozabile de peste 57.051 EUR pentru anul 2020

Pentru venituri impozibile de peste €270,500, se aplica o taxa de 45% .

Pe lângă impozitul pe venit, toată lumea trebuie să plătească impozitul/ taxa de solidaritate.

(Solidaritätszuschlag sau "Soli"), care este plafonată la 5,5% din impozitul pe venit. Aceasta a fost

Introdusă pentru a îmbunătăți situația economică și infrastructura în cele 5 „noi” state de est ale

Germaniei.

Această suprataxa se impune ca procent asupra tuturor impozitelor pe venit individuale.

Nu se percepe nicio suprataxă de solidaritate pentru primul impozit anual pe 972 EUR (1.944 EUR pentru cuplurile căsătorite).

De exemplu, aveți un venit impozabil anual de 10.000 EUR. Taxa de solidaritate va fi de 550 €. Drept urmare, factura dvs. fiscală totală va fi: 10.550

RATELE

VENIT IMPOZABIL
RATA MARGINALĂ  IN 2019
Până  la  €9,409
0%

€9,410 - €14,532 

 

 

€14,533 - €57,051

De la 14% creste progresiv la  24%

 

 

De la 24%  creste progresiv la 42%

 

Peste €55,052 42 %
De La €270,500 45 %


Notă
: Aceste rate sunt aplicabile inaintea deducerii taxei de solidaritate.

De asemenea, sunt permise diferite deduceri personale care pot reduce valoarea impozitului pe care îl plătiți pe salariu.

Ai nevoie de ajutor în depunerea documentației pentru rambursarea impozitului german?

Aplică Аici

Fluturașul de salar

Pentru a afla câte taxe ai plătit din venitul tău lunar, te poți uită pe fluturașul de salar. Deducerile tipice pe care le puteți vedea pe acest fluturaș de salariu sunt:

Lohnsteuer: Valoarea impozitului pe venit de plătit pe salariul dumneavoastră. Aceasta va fi una dintre cele mai mari deduceri din salariul tău.

eRV/Rentenversicherung: Această este o deducere pentru asigurarea de pensii/ contribuția ta la pensie. Acesta este alocat pensionarilor și venitului de bază pentru orice persoană care nu mai este considerată aptă de muncă prin incapacitate. Aceste deduceri nu sunt pentru pensia ta, sunt plătite de către populația activă pentru a susține pensionarii de astăzi.

Participarea este obligatorie pentru angajați, fiecare muncitor fiind taxat pentru o sumă bazată pe câștigurile anuale. În 2020, prima este de 9,35% din salariul lunar brut și atât dumneavoastră, cât și angajatorul dumneavoastră veți contribui cu această sumă.

Dacă ai lucrat si ai plătit contributii la pensie mai mult de 60 de luni, o sa primesti o pensie din Germania cand o sa ajungi vârstă de pensionare stabilită de legislația Germaniei. 

Dacă ești rezident a unei țări din afară Uniunii Europene și ai plătit contribuții la fondul de pensii în Germania, după ce ai fost plecat din Germania timp de cel puțin 2 ani, poți aplică pentru returnarea acestor contribuții la pensii.

Rambursarea medie a impozitului din Germania este €1020

APLICĂ PENTRU RAMBURSAREA TA

Clienții Taxback.com primesc o suma medie de aproximativ €5,410 din Germania când returnează contribuția la pensie.

Pentru a fi eligibil sa soliciti o rambursare de pensie germană, trebuie să fiți rezident al unei țări din afară UE (cu excepția Turciei, Israelului și a fostelor state iugoslave) și trebuie să fi plătit contribuții la Fondul german de pensii pentru mai puțin de 60 de luni (5 ani). 

KV/Krankenversicherung: Aceste taxe reprezintă asigurarea de sănătate. Dacă sunteți asigurat, există o împărțire de 50/50 între contribuțiile angajatorului și ale angajaților.

Rată contribuției generale la asigurarea legală de sănătate este de 14,6% din venitul brut lunar. Deci din venitul tău o să contribui 7,3% și angajatorul dumneavoastră plătește 7,3% din venitul brut.

Dacă ai o asigurare de sănătate privată, o să vezi pe fluturașul de salar rubrica denumită  AG-Zuschuss care  reprezintă contribuția angajatorului dumnevoastră 50% din această asigurare de sănătate privată. 

Acest tip de asigurare de sănătate nu este deductibilă din venitul brut astfel contribuția angajatorului se adaugă la salariul brut, permițându-vă astfel să plătiți lunar direct către compania de asigurare privată.

Acest lucru nu este deductibil din salariul brut, astfel încât contribuția angajatorului se adaugă la salariul brut, permițându-vă astfel să plătească acest lucru într-un debit direct lunar la compania de asigurări de sănătate.

Daca lucrezi in Germania cu norma intreaga, contributiile enumerate mai sus nu sunt negociate , se vor deduce direct din salarul tau lunar.

AV-Arbeitslosenversicherung: Aceasta este asigurarea de șomaj și este obligatorie pentru toți angajații din Germania. Este dedusă direct din salariul tău și, de regulă, angajatorul tău plătește jumătate din contribuție, tu vei plăti cealaltă jumătate.

Contribuția este de 3,0% din venitul impozabil brut, astfel încât veți plăti 1,5% iar angajatorul tău va plăti 1,5% în numele dumneavoastră în fiecare lună.

Dacă ați lucrat ca angajat în Germania timp de cel puțin 12 luni, atunci acest lucru vă dă dreptul de a solicita ajutor de șomaj la 60% din salariul net anterior timp de 1 an, cunoscut sub numele de Arbeitslosengeld I.

Dupa 1 an, plata va fi schimbata in denumirea Arbeitslosengeld II, sau ‘’Hartz IV’’, care este o suma minima pentru a oferi o existenta de baza.

Geldwerter Vorteil: Acesta este un beneficiu și este considerat impozabil, iar beneficiul are de obicei o valoare monetară atașată, din care un procent este impozitat. 

Ca si exemplu:

O companie de masini este impozitata la 1% din prețul de listă al unei mașini

Berufsunfallversicherung- Asigurarea accidentelor de muncă. Unfallverischerung, sau Berufsunfallversicherung face parte, de asemenea, din sistemul german de securitate socială. Acesta asigură angajații în anumite boli, sau pentru accidente de muncă care apar la locul de muncă, precum și în timpul navetei către și de la locul de muncă.

Clasa de taxare/ impozitare

Clasa de impozitare dictează cum esti taxat in Germania.Clasa de impozitare denumită (Lohnsteuerklasse or Steuerklassen) ajută la determinarea valorii impozitului reținut la sursă dedus din salariu, precum și valoarea unui număr de deductii sociale pentru care ați putea fi eligibil.

Această clasă de impozitare o să îți fie atribuită de către autoritățile fiscale în funcție de starea civilă sau alte criterii.

Exista 6 clase de impozitare:

I- Clasa de impozitate I pentru angajații singuri sau separați 

II- Clasa de impozitare II pentru angajații singuri sau separați care au un copil  

III- Clasa de impotare III pentru persoane căsătorite (sau persoane văduve care sunt în primul an de la decesul soțului/soției)- cine are cel mai mare venit din cuplul căsătorit se va află în clasa III de impozitare 

IV- Clasa de impozitare IV pentru persoane căsătorite care au aproximativ același salar 

V- Clasa de impozitare V  pentru persoane căsătorite , unde există o discrepanța foarte mare intre veniturile partenerilor , partenerul care câștigă mai puțin va fi in clasa de impozitare  V

VI- Clasa de impozitate VII angajatilor nu li s-a oferit LOHNSTEUERKARTE


Chiar dacă o persoană a fost tratată ca fiind singură și este, de fapt, căsătorită, acest lucru poate fi corectat printr-o declarație fiscală. Principalul motiv pentru depunerea declarației fiscale comune este că indemnizația scutită de impozit pentru căsătorit este de două ori mai mare decât cea pentru persoanele singure.

Ai nevoie de ajutor în depunerea documentației pentru rambursarea impozitului german?

Aplică Аici

Capitolul 4: Contribuții de asigurări sociale în Germania

Dacă lucrați cu normă întreagă în Germania, atunci va trebui să plătiți contribuții de asigurari sociale.

Populația activă a Germaniei plătește, de fapt, costurile curente ale persoanelor care au nevoie de beneficii, de exemplu pensionarii, bolnavii, șomerii etc.

Contribuțiile obligatorii la asigurările sociale sunt urmatoarele:

Asigurarea de pensie (Rentenversicherung) 

● Asigurarea de somaj (Arbeitslosenversicherung) 

● Asigurarea de sănătate (Krankenversicherung) 

● Asigurare de îngrijire medicală pentru invaliditate și limită de vârstă (Pflegeversicherung)

In Germania acest tip de asigurări obligatorii sunti impartite in mod egal de catre angajat si angajator.

Ratele contribuțiilor de asigurări sociale :

Angajatorul îți va reține din salariu aceste asigurări obligatorii, acestea le vei vedea pe fluturasul de salar la sfarsitul fiecărei luni.

Ratele pentru  2020

Contributia angajator
Contributia angajat
Asigurare de sănătate 7.3% 7.3%
Asigurare de îngrijire medicală 1.275% 1.275%
Asigurare de pensie 9.35% 9.35%
Asigurare de somaj
1.5% 1.5%

Transferul contribuțiilor pentru a accesa beneficii

Când lucrați în Germania, angajatorul dumneavoastră vă va deduce diverse contribuții de asigurare (sănătate, șomaj, pensie etc.) și le va transfera la fondul german relevant.

Ulterior, când vă veti întoarce în țara de origine, poate fi necesar să dovediți că ați plătit contribuții de asigurări sociale în străinătate pentru a primi șomaj sau alte beneficii sociale în țara de origine sau în orice altă țară din UE/SEE.

Pentru a face acest lucru, puteți furniza serviciul local de asigurari sociale un formular denumit certificat U1.

Contacteaza Taxback.com daca ai nevoie de un astfel de certificat U1 din Germania .

Este, de asemenea, o modalitate excelentă de a vă proteja contribuțiile sociale și de a le transfera in țara dumneavoastră de reședință permanentă.

Rambursarea medie a impozitului din Germania este €1020

APLICĂ PENTRU RAMBURSAREA TA

Capitolul 5. Beneficii in Germania


Orice persoană angajată în Germania care câștigă mai mult de 450 EUR pe lună face automat parte din sistemul de contributii sociale din Germania.

Expatii pot participa, de asemenea, într-o mare măsura la contribuțiile sociale deduse din salariu, acest vă poate face eligibil pentru anumite beneficii, cum ar fi:

Beneficii de somaj

● Beneficii pentru sănătate

● Beneficii pentru pensie

Alocatia pentru copii ( beneficiu de îngrijire a copilului)

Lucrând în Germania aveți acces la o serie de beneficii.Un tip de astfel de beneficiu este ‘Kindergeld’. (alocația pentru copii/ beneficiu de îngrijire a copilului)

Kindergeld este un beneficiu de îngrijire a copilului plătită de statul german părinților care lucrează în Germania și au copii. De asemenea, se plătește atunci când părinții au reședința în străinătate în orice țară din UE/SEE.

Străinii care locuiesc în Germania, de asemenea pot  aplica pentru alocatia copiilor atâta timp cât au un permis de ședere valid.  Totuși dacă ești rezident al EU/ EEA , nu ai nevoie de un permis de ședere valid.

Puteți avea dreptul de a solicita beneficiu de îngrijire a copilului dacă:

●  Muncesti/ ai muncit in Germania

●  Esti un cetatan din UE / Spatiul Economic European

●  Ai un permis de sedere valid pe teritoriul Germaniei

Chiar dacă ați lucrat și ați locuit în Germania, dar copilul/copiii dumneavoastră nu au locuit cu dumneavoastră este posibil să puteți solicita acest beneficiu de crestere a copilului.

Părinții pot avea dreptul la Kindergeld dacă:

a) în cazul în care , își au reședința în Germania

b) în cazul în care părinții nu au reședința obișnuită în Germania și nu locuiesc de obicei acolo, aceștia pot solicita aceste beneficii, cu condiția ca:

1. Acestia sunt tratati ca fiind persoane cu "raspundere limitata" pentru impozitare în Germania, in concodanta cu § 1 Abs. 2 EStG

2.  Acestea pot fi tratati ca fiind " raspundere limitata " în Germania, in concodanta cu § 1 Abs. 3 EStG

Persoanele care sunt considerate cu răspundere limitată în Germania (de obicei locuiesc în Germania) sau cele care au solicitat să fie considerate persoane cu răspundere limitată de impozitare (90% din venitul lor provine din Germania SAU venitul lor din țara de origine nu este mai mare decât suma specificată în tabelul 1) au dreptul la Kindergeld.

Rezidenții unei țări din UE sau din Spațiul Economic European, precum și rezidenții din Elveția au dreptul de a solicita beneficii pentru cresterea copiilor în Germania.

Poti solicita:

  • €204 pe lună pentru fiecare pentru fiecare dintre primii 2 copii
  • €210 pentru cel de al treilea copil
  • €235 daca aveti mai mult de 3 copii

Ai nevoie de ajutor în depunerea documentației pentru rambursarea impozitului german?

Aplică Аici


Dacă sunteți un părinte, părinte adoptiv sau soț care oferă o casă pentru un copil vitreg sau daca sunteti un bunic care oferă o casă pentru nepoți sau oferă o casă pentru copii adoptivi, de asemenea, puteți avea dreptul la beneficii fiscale de îngrijire a copilului.

Alocația este plătită de guvernul german pentru a ajuta la acoperirea unor costuri care implica creșterea acestor copii. Aceasta se face, de obicei, printr-un transfer de bani în contul bancar al solicitantului.

Dacă copilul dumneavoastră are un venit mai mare de 7.680 € pe an, dacă nu mai munciti in Germania sau daca ati părăsit Germania, nu mai aveți dreptul la Kindergeld.

Nota: puteți pretinde Kindergeld pentru doar 6 luni înapoi în timp. Data primirii cererii va fi luată în considerare. Ceea ce înseamnă că: Daca aplici mai târziu, aplicatia ta va fi tratata de autoritățile germane cu intarziere.

Contactați-ne imediat ce începeți să lucrați în Germania, astfel încât să putem solicita suma maximă pentru dvs.

Exemplu:

James lucrează și în Germania. Soția lui s-a întors în țara lor natală cu fiica lor.

James decide că, după ce a lucrat în Germania timp de 3 ani este timpul pentru el să meargă acasă.

El a părăsit Germania în februarie 2020, dar a depus cererea de acordare a beneficiului de îngrijire a copiilor în iulie 2020.

După ce și-a depus aplicatia în iulie 2020, el poate obține aceste beneficii doar pentru perioada ianuarie-iunie 2020.

James was working only in January in this period so he can only get it for January.

James a muncit numai în ianuarie, în această perioadă, astfel încât el poate obține acest beneficiu doar pentru ianuarie.

În loc să primească peste 1.100 de euro, va primi doar aproximativ 200 de euro.

Beneficii de somaj

Asigurarea de șomaj este obligatorie pentru toți angajații din Germania și este dedusă la sursă din salariul dumneavoastră.

Deci, dacă ați lucrat ca si angajat în Germania pentru cel puțin 12 luni, acest lucru vă dă dreptul de a solicita ajutor de șomaj la 60% din salariul net anterior pentru 1 an, cunoscut sub numele de Arbeitslosengeld I.

Dupa 1 an de zile, plata isi va schimba denumirea in Arbeitslosengeld II, or ‘’Hartz IV’’, si care reprezinta o suma minimă care să asigure existanta zilnică.

Aveți avea dreptul la indemnizație de șomaj dacă:

● Te-ai înregistrat la biroul de muncă și ai solicitat ajutor de șomaj

● Nu ai job sau ai muncit mai putin de 15 ore pe saptamană

● Esti disponibil să muncesti insa nu ai un job

● Esti în mod activ în căutare de loc de muncă si de a pune capăt șomajului: Exemplu: scriu cereri de a merge la interviuri de locuri de muncă, merg la interviu cand sunt solicitat.

● Ați încheiat perioada de calificare pentru a solicita beneficii de șomaj, adică trebuie să fii plătit contribuții timp de cel puțin 12 luni din cei 2 ani înainte de a fi șomer. 

Asigurarea de pensie în Germania asigură că primiți pensie plătită odată ce vă pensionați. Cuantumul pensiei depinde de suma pe care ați plătit-o în sistemul german de asigurări de pensii pe parcursul vieții. De asemenea, sunteți eligibil pentru pensia soțului/partenerului civil dacă aceștia decedeaza înaintea dumneavoastră.

Persoanele care desfășoară activități independente și funcționarii publici sunt scutiți de plata asigurariilor de pensie. De obicei, aceștia au sisteme de pensii private în Germania.

Dacă ai lucrat doar câțiva ani în Germania, atunci poti fi eligibil sa returnezi beneficiile de pensie dupa ce te intorci in tara natală, doar dacă nu esti cetătean al Uniunii Europene .

Majoritatea germanilor au, de asemenea, un plan de pensii private pentru a se asigura că nu vor avea griji financiare odată ce ajung vârsta de pensionare.

Expatii sunt, de asemenea, eligibili pentru a intra în scheme private și de multe ori continuă să le plătească, chiar dacă acestea merg în străinătate din nou.

Asigurarea de sănătate

Germania are unul dintre cele mai bune sisteme de asistență medicală din lume, oferind rezidenților săi o acoperire completă de asigurări de sănătate.

Dacă venitul tău brut anual este mai mic de €59,400, (sau €4,950 pe luna în anul 2018) calitatea de membru al Sistemului Guvernamental de Asigurări de Sănătate (GKV) este obligatoriu.

Beneficiile medicale includ îngrijirea la cel mai apropiat spital, îngrijirea în ambulatoriu cu medici înregistrați (Kassenarzte) și îngrijirea dentară de bază.

Cu asigurarea de sănătate de la guvern, nu există nici o acoperire pentru medicina privată , chirurgi, o cameră privată în spital, subvenții dentare dincolo de elementele de bază, și oftalmologie pentru adulți sau orice beneficii medicale în afară Europei.

Persoanele care nu lucrează și care se află la aceeași adresă ca și dumneavoastră sunt asigurate fără costuri suplimentare și trebuie pur și simplu să fie înregistrate la același Krankenkasse ca și membrul plătitor.

Rambursarea medie a impozitului din Germania este €1020

APLICĂ PENTRU RAMBURSAREA TA

Capitolul 6: Depunerea unei declaratii fiscale in Germania

În cazul în care singura sursă de venit în Germania este salariul dumneavoastră, atunci nu aveți nevoie sa depuneti o declarație fiscală, deoarece este automat verificată de catre oficiul fiscal. Cu toate acestea, dacă doriți o rambursare a impozitului sau sunteți liber profesionist, va trebui să depuneți o declarație fiscală după sfârșitul anului fiscal.

In Germania, anul fiscal financiar corespunde cu anul calendaristic.

Dacă doriți să depuneți o declarație fiscală sau sunteți obligat prin lege, atunci trebuie să depuneți această aplicatie la autoritățile fiscale locale după sfârșitul anului fiscal – care este 31 decembrie. Termenul limită pentru depunerea declarației fiscale este de obicei 31 iulie și se prelungește automat până la 28 februarie al doilea an după ce declarația fiscală este întocmită de un profesionist fiscal.

După depunere, declarația fiscală este revizuită de autoritățile fiscale și, după finalizarea procedurii, se trimite acasa in posta un aviz de evaluare, o decizie.

Ca și în multe alte țări, Germania permite o varietate de deduceri care pot reduce venitul impozabil.

Se acordă deduceri pentru situații precum existanta unor copii sub 18 ani, primele de asigurare, contribuțiile caritabile și politice către entitățile germane până la anumite limite și cheltuielile extraordinare inevitabile care depășesc o anumită limită (cum ar fi boala).

Deduceri din compensare sunt făcute pentru patru programe sociale: pensionare, șomaj, asigurări de sănătate și asistență medicală pe termen lung.

Plățile pentru aceste programe sunt plătite în mod normal si în mod egal de către angajator și angajat. Partea angajatorului din contribuții nu este considerată ca venit impozabil pentru angajat, iar partea angajatului este deductibilă fiscal până la o anumită limită.

La aplicația de returnare al impozitului prin intermediul Taxback.com, vă putem transmite ce deduceri fiscale aveți dreptul să folosiți și cerințele fiecăreia.

 Aplica pentru returnarea impozitului astazi

Trebuie să depun o declarație fiscală?

În cazul în care salariul dumneavoastră în Germania este singura sursă de venit, atunci nu aveți nevoie neaparat sa depuneti o declarație fiscală. Cu toate acestea, există excepții, de exemplu atunci când impozitul pe venit este dedus simultan de mai mulți angajatori.

Insă, va trebui să depuneți o declarație fiscală pentru a solicita înapoi impozitul platit in decursul unui an fiscal.

Doriți să depuneți o declarație pentru a beneficia de deduceri fiscale specifice?

Dacă aveți impozit plătit sau doriți să beneficiați de orice deduceri, atunci trebuie să depuneți o declarație fiscală la administrația fiscală în termen de 4 ani de la sfârșitul anului calendaristic.

La Taxback.com, am ajutat oamenii care au lucrat în Germania să isi returneze impozitul plătit din 1996!

Ai putea avea dreptul legal să obtii o returnare a impozitului din Germana dacă:

Venitul anul a fost sub rata marginală

● Ai muncit in Germania part-time sau ai avut un job temporar

● Nu ați fost clasificat corect pentru plata impozitelor

● V-ați sprijinit financiar părinții sau alte persoane aflate în întreținere în țara de origine

● Ai plătit chirie atat in Germania căt si in tara de origine

● Ai plătit bilete de avion in si dinspre Germania

● Ați suportat cheltuieli legate de locul de muncă, cum ar fi costurile de călătorie

● Esti căsătorit, dar ai fost taxat ca si persoana singură

● Ați avut cheltuieli legate de locul de muncă care nu au fost acoperite de angajator 

Rambursarea medie a impozitului german este de 1.020 EUR.

Depunerea documentației de returnare a impozitului ca si cuplu căsătorit

Ratele de impozitare pentru cuplurile căsătorite din Germania sunt mai mici, așa că merită să depui o declarație fiscală comună. Soțul/soția ta nici măcar nu trebuie să fii călătorit cu tine în Germania.

Dacă sunteți rezident în UE sau SEE și soțul/soția a rămas acasă când ați lucrat în Germania, puteți depune o documentatie de returnare a impozitului ca si cuplu căsătorit.

Dacă nu ați depus o declarație fiscală comună, dar doriți să obțineți toate beneficiile unui cuplu casatorit, ar trebui să contactezi Taxback.com. Putem depune un amendament si vă putem modifică declarația fiscală, ceea ce poate fi benefic atât pentru dumneavoastră, cât și pentru soțul/soția dumneavoastră.

Returnarea contributiei la pensie (Rentenversicherung)

Dacă sunteți rezident al unei țări din afara Uniunii Europene și ați lucrat în Germania, este posibil să fii plătit într-un fond de pensii.

Contributiile la pensie în Germania (Rentenversicherung)  sunt, de obicei, 9,35% din salariul dumneavoastră iar dacă ați fost în afara Germaniei pentru cel puțin 2 ani, vă putem ajuta să obțineți toate contributiile la pensii rambursate.

Clienții care aplică prin intermediul Taxback.com primesc în general o returnare medie de aproximativ €5,410 din contribuțiile lor la sistemul de pensii.

Pentru a solicita o rambursare a pensiei din Germania, trebuie să fiți în afara Germaniei timp de cel puțin 2 ani, trebuie să fiți rezident al unei țări din afara UE (cu excepția Turciei, Israelului și a fostelor state iugoslave) și trebuie să fi plătit contribuții la Fondul German de Pensii pentru mai puțin de 60 de luni (5 ani).

Putem să aplicăm pentru returnarea contributiilor la pensie incepand cu anul 1994 asadar acest proces este foarte important.

Nagivatorii

Persoanele care navighează pe nave care poartă pavilionul german sunt de obicei impozitati ca si contribuabili unici, chiar dacă pot avea familie în țara lor de origine.

Dacă navigați pe o navă înregistrată în Germania, vă putem revizui taxele și verifica dacă vi se datorează o  returnare de taxe de la fiscul german.

Cheltuielile pentru educația profesională și reînnoirea certificatelor legate de navigatie pot fi, de asemenea, revendicate, astfel încât este bine să verificati ceea ce vi se poate datora.

Ai nevoie de ajutor în depunerea documentației pentru rambursarea impozitului german?

Aplică Аici

Intrebari frecvente:

Q. Dacă lucrez in Germania, este nevoie sa depun o documentatie pentru returnarea impozitului?

A.   Dacă lucrezi în Germania ca și angajat, iar venitul generat este numai din salariu , nu ești obligat să depui o documentație pentru returnarea impozitului. 

Dar, dacă dorești să îți revendici acest impozit, sau dacă dorești să revendici orice beneficiu trebuie să depui o documentație de inchidere a anului fiscal.

Dacă ești persoană fizică autorizată sau liber profesionist atunci esti obligat să depui o documentație de revendicare a impozitului pe venitul avut până la dată de 31 Mai al anului următor.

 

Q. Câte taxe o sa plătesc in Germania?

A.   Cât de mult impozit plătiți depinde în mare măsură de cât de mult veți câștiga.

Rata de impozitare incepe de la 15% si merge pana la 42% din venitul total.

 

Q. Cum depun o documentatie de returnarea a impozitului, dacă sunt obligat?

A. Depunerea unei declarații fiscale în Germania poate fi confuză nu în ultimul rând din cauza legislației fiscale diferite și a barierelor lingvistice. Cel mai simplu mod de a depune declarația fiscală este prin intermediul Taxback.com. Putem procesa actele conforme cu legislatia in vigoare și le vom depune la autoritățile abilitate în numele tău. 

 

Q. Am dreptul la o rambursare a impozitului?

A. Este posibil să vi se datoreze o rambursare a impozitului dacă:

●  Venitul anul a fost sub rata marginală

● Ai muncit in Germania part-time sau ai avut un job temporar, sezonier

● Nu ați fost clasificat corect pentru plata impozitelor

● V-ați sprijinit financiar părinții sau alte persoane aflate în întreținere în țara de origine

● Ai plătit chirie atat in Germania cat si in tara de origine

● Ai plătit bilete de avion in si dinspre Germania

● Ați suportat cheltuieli legate de locul de muncă, cum ar fi costurile de călătorie

● Esti căsătorit, dar ai fost taxat ca si persoană singură

● Ați avut cheltuieli legate de locul de muncă care nu au fost acoperite de angajator

● Ati avut cheltuieli legate de locul de muncă care nu au fost decontate de catre angajatorul tău

Cel mai simplu mod de a afla daca ai dreptul la o rambursare a impozitului este să verifici acest proces prin intermediul Taxback.com.

 

Q. Care este data limita pentru depunerea documentatiei in Germania?

A.  Termenul limită este data de 31 iulie a anului următor pentru persoanele care au fost obligate prin lege să depună o astfel de documentatie. Cu toate acestea, puteți solicita o prelungire a perioadei, dacă este necesar. Puteți obține, de asemenea, o extensie, dacă utilizați ca si agent fiscal compania Taxback.com.

 

Q. Dacă mi se datorează o rambursare a impozitului, cât va dura până să întru în posesia rambursării?

Poate să dureze până la 6 luni până când Finanzamt procesează aplicația ta și îți obții rambursarea impozitului.

 

Q. Ce documente am nevoie pentru a depune documentatia necesara pentru rambursarea impozitului?

A. Documentele de care ai nevoie sunt:

Lohnsteuerbescheinigung - Aceasta este o declarație de venit anual referitor la venitul tău și la taxele plătite , puteți obține acest document de la angajatorul dumneavoastră.

Identifikationsnummer - Număr de identificare de 11 cifre

Steuernummer – Dacă ai depus o documentatie de returnare a impozitului in anii precedenti, poti găsi acest număr pe decizia primita de la Finanzamt


Q. Am venit din afara Germaniei, cum evit dubla taxare?

A. Dacă dorești să depui o documentație pentru rambursarea impozitului, trebuie să declari venitul tău global anual. Venitul la nivel global va determina rata de impozitare care este utilizată pentru impozitarea veniturilor germane. Dar veniturile tale din afară Germaniei nu vor fi impozitate în Germania.

 

Q. Pot primi o rambursare a contribuțiilor de pensie?

A.   Este posibil să fiți eligibil pentru a obține rambursarea contribuțiilor la pensie. Dacă sunteți rezident al unei țări din afara Uniunii Europene și ați lucrat în Germania, este posibil să fii plătit într-un fond de pensii.

Clienții care aplică prin intermediul Taxback.com primesc în general o returnare medie de aproximativ €5,410 din contribuțiile lor la sistemul de pensii.

Pentru a solicita o rambursare a pensiei din Germania, trebuie să fiți în afara Germaniei timp de cel puțin 2 ani, trebuie să fiți rezident al unei țări din afara UE (cu excepția Turciei, Israelului și a fostelor state iugoslave) și trebuie să fi plătit contribuții la Fondul german de pensii pentru mai puțin de 60 de luni (5 ani).

 

Q. Pot primesc Kindergeld? 

A. Dacă aveți copii și lucrați în Germania, puteți avea dreptul să solicitați Kindergeld. Kindergeld este un ajutor de stat acordat părinților copiiilor din Germania. Străinii care locuiesc în Germania pot aplica, de asemenea, pentru Kindergeld (alocații pentru copii), atâta timp cât acestea au un permis de ședere valabil. Rezidenții din țările UE/SEE nu au nevoie de un permis de ședere pentru a solicita prestațiile.

Suma primita din acest beneficiu depinde de varsta copiilor dar si de numarul acestora.

Ai putea fi eligibil să obții acest beneficiu dacă:   

Ai muncit in Germania

● Dacă esti cetațean al EU

● Ai un permis de rezidență valid in Germania

Chiar dacă ați lucrat și ați locuit în Germania, dar copilul/copiii dumneavoastră nu au locuit cu dumneavoastra, este posibil să puteți solicita în continuare acest beneficiu.

Rezidenții unei țări din UE sau din Spațiul Economic European, precum și rezidenții din Elveția au dreptul de a solicita acest beneficiu de crestere al copilului în Germania.

Nota:

Puteți solicita Kindergeld (beneficii de îngrijire a copilului) pentru doar 6 luni înapoi în timp. Data primirii cererii va fi luată în considerare. Contactați echipa noastră fiscală de îndată ce începeți să lucrați în Germania, astfel încât să putem solicita suma maximă pentru dvs.

 

Q. Ce este forma U1?

A.   Când lucrați în Germania, angajatorul dumneavoastră va deduce diverse contribuții de asigurare (sănătate, șomaj, pensie etc.) și le va transfera la fondul relevant.

Mai târziu, când vă întoarceți în țara de origine, poate fi necesar să dovediți că ați plătit contribuții de asigurări sociale în străinătate pentru a primi șomaj sau alte beneficii sociale în țara de origine sau în orice altă țară din UE/SEE.

Pentru a putea face acest proces trebuie să oferi un cerficat U1 serviciului local de asistență socială.

Vă rugăm să rețineți că perioadele de asigurare socială și de angajare în Germania vor fi luate în considerare la calcularea indemnizației de șomaj în țara de origine. Este, de asemenea, o modalitate excelentă de a vă proteja contribuțiile sociale și de a le conecta la țara dumneavoastră de reședință permanentă.

 

Q. Sunt căsătorit, sunt obligat sa depun o documentație de rambursare a impozitului?

A.   Ratele de impozitare în Germania pentru cuplurile căsătorite sunt semnificativ mai mici decât ratele pentru contribuabilii singuri, așa că merită să verificați dacă sunteți în măsură să faceți o cerere comună de rambursare a impozitului impreuna cu soțul/soția.

Angajații din Germania pot plăti până la 42% impozit pe venit din câștigurile lor. În cele mai multe cazuri, puteți solicita înapoi o cantitate semnificativă din acest impozit. Suma de rambursare este probabil să fie mai mare dacă sunteți căsătorit.

 

Mai mult, soțul/soția ta nici măcar nu trebuie să fii călătorit în Germania cu tine. Dacă sunteți rezident în UE sau SEE și soțul/soția a rămas acasă când ați lucrat în Germania, puteți aplica în continuare.

Lucrăm cu o mulțime de oameni care nu au informat inițial Oficiul Fiscal German că s-au căsătorit și au fost ulterior impozitati incorect.

Ai nevoie de ajutor pentru a completa si depune o documentatie de rambursare a impozitului?

Depune documentatia aici!

 

Ai nevoie de ajutor în depunerea documentației pentru rambursarea impozitului german?

Aplică Аici

About The Author

Mark Corcoran - Digital Content Executive @ Taxback.com

Mark is the Digital Content Executive at Taxback.com. Since graduating from Griffith College Dublin with a degree in Journalism and Visual Media, his work has been published both in print and online.

Live Chat Help
Mark Corcoran - Digital Content Executive @ Taxback.com in
×